Klasický houbový guláš

Klasický houbový guláš je tradiční a syté jídlo, které zahřeje v chladnějších dnech. Kombinace čerstvých hub, cibule a koření vytvoří výbornou chuť, která si získá vaše chuťové buňky.

Ingredience

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých nebo mražených hub (žampiony, borůvky nebo mix)
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • sůl a pepř dle chuti
  • případně bobkový list a trochu majoránky

Postup

Příprava surovin

Nejprve si očistěte houby – pokud jsou velké, nakrájejte je na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Opékání cibule a česneku

Ve větším hrnci rozehřejte olej nebo sádlo. Přidejte cibuli a česnek a smažte dozlatova, dokud nezískají průsvitnou barvu.

Přidání hub

Do hrnce přisypte nakrájené houby a opékejte je asi 5–7 minut, dokud nezměknou a neztratí svou vodu.

Okořeníme a zahustíme

Posypte houbovou směs mletou paprikou, promíchejte a přisypte hladkou mouku. Dobře promíchejte, aby se mouka spojila s ostatními ingrediencemi.

Zalijte vývarem

Do hrnce přilijte vývar a promíchejte, aby se vše spojilo. Přidejte sůl, pepř, případně bobkový list a majoránku.

Vaření

Houbový guláš přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 25–30 minut, dokud se vše nezahustí a houby nezměknou.

Podávání houbového guláše

Hotový houbový guláš podávejte horký s čerstvým chlebem nebo knedlíkem. Skvěle se hodí i jako samostatné jídlo nebo předkrm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *