Klasický houbový guláš je tradiční a syté jídlo, které zahřeje v chladnějších dnech. Kombinace čerstvých hub, cibule a koření vytvoří výbornou chuť, která si získá vaše chuťové buňky.
Ingredience
Pro přípravu budete potřebovat:
- 500 g čerstvých nebo mražených hub (žampiony, borůvky nebo mix)
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 lžička sladké mleté papriky
- sůl a pepř dle chuti
- případně bobkový list a trochu majoránky
Postup
Příprava surovin
Nejprve si očistěte houby – pokud jsou velké, nakrájejte je na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Opékání cibule a česneku
Ve větším hrnci rozehřejte olej nebo sádlo. Přidejte cibuli a česnek a smažte dozlatova, dokud nezískají průsvitnou barvu.
Přidání hub
Do hrnce přisypte nakrájené houby a opékejte je asi 5–7 minut, dokud nezměknou a neztratí svou vodu.
Okořeníme a zahustíme
Posypte houbovou směs mletou paprikou, promíchejte a přisypte hladkou mouku. Dobře promíchejte, aby se mouka spojila s ostatními ingrediencemi.
Zalijte vývarem
Do hrnce přilijte vývar a promíchejte, aby se vše spojilo. Přidejte sůl, pepř, případně bobkový list a majoránku.
Vaření
Houbový guláš přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 25–30 minut, dokud se vše nezahustí a houby nezměknou.
Podávání houbového guláše
Hotový houbový guláš podávejte horký s čerstvým chlebem nebo knedlíkem. Skvěle se hodí i jako samostatné jídlo nebo předkrm.