Oblíbené kanadské jídlo s pořádnou porcí hovězího masa, křupavými hranolky a lahodnou sýrovou omáčkou. Hovězí poutine je ideální volbou pro milovníky vydatných jídel.
Ingredience na Poutine
Hranolky
- 1 kg mražených nebo domácích hranolků
- Sůl a pepř podle chuti
Na hovězí maso
- 500 g hovězího masa (např. hovězí kližka nebo hovězí špička)
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 100 ml červeného vína
- Sůl a pepř
Na sýrovou omáčku
- 250 g čedarového sýra
- 200 ml smetany
- 1 lžíce másla
- 1 lžička dijonské hořčice
Příprava
Hranolky
- Hranolky připravte podle návodu na obalu, pokud používáte mražené, nebo si je nakrájejte a upečte v troubě dozlatova.
- Osolte a opepřete je podle svých preferencí.
Hovězí maso
- Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a orestujte do zlatova.
- Přidejte na kousky nakrájené hovězí maso, osolte a opepřete a opékejte, dokud maso nezíská hezkou barvu.
- Přilijte červené víno a duste, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne (asi 30–40 minut).
Sýrová omáčka
- V menším hrnci rozehřejte máslo.
- Přilijte smetanu a přidejte nastrouhaný čedarový sýr.
- Přidejte dijonskou hořčici a za stálého míchání vařte, dokud se sýr úplně nerozpustí a omáčka nezíská hladkou konzistenci.
Jak Poutine servírovat
- Na hluboký talíř nebo misku naservírujte čerstvě upečené hranolky.
- Navrch rozložte opečené hovězí maso s omáčkou.
- Přelijte sýrovou omáčkou, aby vše bylo pěkně pokryté a sýrové dobroty byly dobře rozteklé.
- Podávejte horké a posypte čerstvými bylinkami, pokud máte chuť!